Garden Workshop Developed About An Outdated Workbench And A Collection Of Handmade Resources

Ben Davidson of London studio Rodić Davidson Architects created this backyard shed in Cambridge, England, to the precise proportions of his grandfather’;s previous workbench and extra pegboard walls for displaying a collection of handmade resources (+ slideshow).

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

The Backyard Workshop is 1 of 2 wooden sheds that Rodić Davidson Architects has created at the end of Davidson’;s garden. The other functions as a property office, but this 1 is utilised by the architect as a model-producing workshop.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

The developing is made about the size of 2 parts. The very first is a series of glazed panels the architect had been provided for free by a contractor a number of years earlier, and the second is an previous workbench initially belonging to his grandfather that he inherited after the latest death of his father.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

“My grandfather was a carpenter by trade and extraordinarily talented he must have been a cabinet maker,” stated Davidson. “I recall several summers in my early teenagers, being packed off for 2 weeks to go and stay with my grandparents in Norfolk and investing the complete time with him in his workshop.”

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

“My father sadly died in 2012 and this led me to inherit my grandfather’;s workbench and resources which had sat in the garage, unused and rusting, for practically thirty years given that his death in 1985,” he added.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

The creating has a straightforward wooden box frame that is left exposed within, fitting exactly around the outdated workbench.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

The square recesses close to the frame are infilled with pieces of lacquered pegboard that accommodate hooks for hanging the old equipment, a lot of of which Davidson says he created with his grandfather at the age of 8.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

Modular wooden shelving boxes also slot into the recesses, although an extra workbench made from maple runs along 1 wall beneath a window.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

2 skylights provide a view up to the sky via the canopy of an adjacent tree and a concrete base provides the shed its floor.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

The exterior is clad with black-stained plywood more than a layer of rubber waterproofing.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

Photography is by the architect.

Here’;s a task description from Rodić Davidson Architects:


Garden Studio, Cambridge

A black timber backyard studio and model-producing workshop


Hidden in amongst the trees at the finish of a prolonged backyard in Cambridge, we have designed and created 2 separate timber-framed buildings for use as a residence office/studio and a model-generating workshop. The structures are clad in vertical black-stained sof2od boarding of various widths – wider on the studio and narrower on the workshop. On the studio, the cladding forms a constant rainscreen and wraps the complete creating. The greater studio developing is quite extremely insulated (using 150mm Cellotex mixed with Super Tri-Iso) and incorporates a super productive air-source heat pump. Calculations indicate that the annual heating bill will price significantly less than £21 in electricity fees. The creating is wrapped with a black timber rain screen in excess of a comprehensive wrapper of a rubber membrane for water-proofing.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

Cost-free glass

We moved to Cambridge in 2008 and, not extended right after having accomplished so, I was supplied – free of charge of charge – some big Velfac glazed panels from a contractor that we have been operating with who had incorrectly ordered them for a new school. If I hadn’t have taken them, they would have gone in the skip.

The panels arrived at my new property in Cambridge on the identical day that we moved in. For 4 years they sat in the backyard under a blue tarpaulin.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

Beautiful resources to restore and show

My father sadly died in 2012 and this led me to inherit my grandfather’;s workbench and resources which had sat in his garage, unused and rusting, for practically 30 years because his death in 1985. My grandfather was a carpenter by trade and extraordinarily talented: he must have been a cabinet maker. I recall several summers, in my early teens, being packed off for 2 weeks to go and keep with my grandparents in Norfolk and spending the whole time with him in his workshop.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects

The 2 events – my father’;s death and came together and led me to design and construct the workshop. The design was led by quite a few very particular criteria: The size of my grandfathers workbench, the size and number of glass units, the wish to not only shop – but to display the superb equipment (most of which my grandfather had manufactured – without a doubt some we made with each other when I was 10).

The final briefing constraint was the wish to construct the buildings beneath Permitted Development.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects Floor strategy

The style

The workshop is made employing a timber frame on a concrete base. The frame is set out precisely so as to form internal square sections. The timber is low-cost 6×2 sof2od utilized for stud function. The frame was clad with ply (2 sheets on the roof) and then cross battened and clad once more with staggered roofing battens (50x25mm). Internally, pegboard was minimize and positioned amongst the stud function squares and the whole inner room was then prepared and sprayed with 7 coats of Morrells satin lacquer. This was extremely time consuming. Birch ply cupboards have been then fitted into the openings.

Garden workshop in Cambridge by Rodic Davidson Architects Cross part

A workbench was created from maple accommodating a reduce platform for the Meddings pillar drill and a sink. The elevation above the workbench is completely glazed and north dealing with.

2 roof lights were installed which search up into the canopy of the lime tree in excess of.

None found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *