The Layers: Serene Rustic Retreat With Stone Walls Blends Into The Landscape

There comes a point in everyone’s life when the rush of urban life starts to wear you down and all those miles over the years start to take a toll on both your body and mind. Designed as a second home for an elderly couple that lives in Seoul, The Layers offers a secluded and comfortable retreat that blends a rustic exterior with polished, modern interior. An OBBA creation, this fabulous home is set at the foot of a mountain range and overlooks a large water reservoir that is just a stone’s throw away. With a fruit and vegetable garden on one side and a curated landscape on the other, this is a home that is all about reconnecting with nature!



Natural stone combined with glass windows creates a distinctive facade









The entire house is divided into 4 different layered units with each layer having a thickness and finishing texture of its own. Since the home was crafted to meet the needs of an elderly couple, all the units are at the same level and transition between one section to the next is seamless. At one end of the house lies the bedroom with the other end containing the social zone. It is the kitchen and dining unit along with a relaxing living area that occupy the 2 central units.

Striking that perfect balance between gorgeous views and complete privacy, smartly placed windows along with sliding glass doors open up the house towards the captivating natural scenery outside. Tranquil, tasteful and understated, this is indeed a marvelous rustic retreat! [Photography: Kyungsub Shin]

RELATED: 30 Exquisite and Inspired Bathrooms with Stone Walls



View of the entrance and the landscape from the Layers


Differently layered stone walls make up the structure of the home


Cleverly placed windows bring in light while maintaining privacy


Mountains and waterbody in the backdrop create a serene environment


Sliding glass doors, stone and wood come together at the Layers


Dining room with a view of the mountain and reservoir


Large kitchen in white with a trio of pendants above the island

This single-story building is structured as 4 masses, extending in the north-south direction and horizontally layered in the east-west direction. Although it is viewed as a blocked façade from the road, by entering the building, one encounters a wide interior view via a long corridor that penetrates through the 4 layered spaces stretching out to the east-west direction.


RELATED: 30 Inventive Kitchens with Stone Walls



Home workspace in the corner of the open living area


More urbane interior with a curated use of rough stone finishes


Stone walls and wooden floor usher in ample textural contrast


Layered yellow stone finish for modern home in South Korea


Stone walls allow the home to blend into the landscape


Second home for elderly couple in the mountains


Sectional view of The Layers in South Korea

You’;re reading The Layers: Serene Rustic Retreat with Stone Walls Blends into the Landscape,