TYIN Tegnestue’s Lopsided Home Extension Creates Extra Area Upstairs

The prime-heavy house extension in Trondheim, Norway, was designed by neighborhood office TYIN Tegnestue to maximise area on the very first floor while minimising its footprint on the backyard (+ slideshow).

Arne-Garborgsveg-18-by-TYIN-tegnestue-Arkitekter_dezeen_468_0

TYIN Tegnestue was asked to produce added residing room for a loved ones of 4 and responded by creating an angular timber-clad volume that contrasts with the adjoining 2-storey 1960s home.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

“The idea was to not ruin the qualities of the current house and to allow the addition stand out, so in 50 years you could nevertheless obviously study the 2 as currently being from separate times,” architect Yashar Hanstad informed Dezeen.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

An entrance hall, bathroom and laundry area exactly where all that was needed on the ground floor, so had been all in a position to fit within a tiny location. Residing locations upstairs needed much more room, so the building swells outwards to accommodate this.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

“Consumers are always asking for a lot more area than they in fact require and square metres are costly to develop, especially right here in Norway,” Hanstad pointed out. “The residing area absolutely needed a lot more area than the new entrance location, some thing that led to minimising the footprint.”

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

An angled recess in a single corner marks the new entrance to the residence. It leads to a hallway flanked by storage on a single side and a combined bathroom and laundry on the other, but also connects to a corridor at the heart of the existing home.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

The new 1st-floor living area characteristics higher ceilings, permitting room for a mezzanine. This meets 1 of the essential criteria of the quick for the Arne Garborgsveg 18 residence – to supply a space for the family’;s youngsters to perform away from their parents.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

A square picture window is constructed into the room’;s sloping front wall, along which a storage unit has been fitted to offer extra seating. This also kinds component of the staircase foremost up to the mezzanine.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

A patchwork of Norwegian birch plywood panels was utilised all through the interior and functions bolts that are left on show. Hanstad explained that the irregular interior surfaces are intended to diversify the constructing from the uniform ceiling heights that typify properties developed in the region during the 1950s and 1960s.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

“By some means the homes feel a bit severe, so striving to give the client a new area that would break up this monotonous feeling grew to become essential,” he explained, including that the aim was to generate “something new, with a sense of humour.”


Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

The exterior is clad with narrow boards of naturally taken care of pine and windows facing the street are tinted for privacy. The crew says the visual appeal has obtained mixed suggestions from neighbours, even though Hanstad claimed that the majority now say it is “growing on them”.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

“A few are still raising their eyebrows, not accepting that this is an acceptable form for a property,” he explained. “Traditions stand really sturdy here and standing out is generally not really appreciated – anything that this extension is carrying out.”

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue Architects

“It’;s good to see that small-scale architecture even now can provoke Norwegians into discussing what is lovely and ugly, how new and outdated need to relate to every other or what we can accept of new buildings in presently established personal-residence communities. All discussions that we as architects are extremely familiar with,” he added.

Photography is by Pasi Aalto.

Here’;s a undertaking description from TYIN Tegnestue:


Arne Garborgsei 18

This venture is the result of our first attempt at industrial architecture in the Norwegian setting, and hence a understanding knowledge. It is the initial time of operating with detail in accordance to building code and rules on Norwegian soil. This resulted in thirty cm thick walls and roofs half a meter in thickness.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue ArchitectsGround floor strategy – click for larger image

The task is an addition to a single-loved ones house, in this case home to a family members of 4. The family members desired to expand their residing room. In keeping with the approaches adopted in the worldwide setting, we assumed complete entrepreneurship above this developing method. In taking total control above the method, 1 also accepts total duty. The chance increases, not in the least financially.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue ArchitectsFirst floor prepare – click for bigger picture

On the ground floor the task created a spacious entry region with a combined bath- and laundry-room. The 2nd floor of the addition adds a new multi-objective area with a substantial ceiling. This constitutes a break with the monotonous area frequent to this type of residence from the 1950s. The distribution of functions, answering to various needs, contributes to the distinct form of this addition. The property stands out in an otherwise really conventional Norwegian neighbourhood. It issues the boundaries for what is acceptable inside of building norms. The feedback from the nearby area has been on both ends of the scale, ranging from positivity to skepticism.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue ArchitectsSection – click for more substantial picture

The facade is cladded with naturally handled pine, the same environmentally friendly material employed previously on our boathouse venture. For the interiors of the addition, we determined to use Norwegian plywood from birch, with noticeable bolts and simple particulars. This venture confirmed the notion that a shut commitment to a venture is a essential issue in reaching the sought after result. It also proves that the method we have discovered and used in the worldwide setting has relevance in Norway.

Arne Garborgsveg 18 house extension by TYIN tegnestue ArchitectsElevation – click for greater picture

None found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *