Cowshed Home – Glebe, Sydney By Carterwilliamson Architects

A transformed cowshed has turn out to be a contemporary dream property for a youthful household. Located in Glebe, Sydney, Cowshed Residence was redesigned by Carterwilliamson Architects to open up the present floorplan even though rearranging the layout to accommodate better living, all the whilst preserving the unique character of the historic structure.

The award-winning style now characteristics a master suite plus 2 bedrooms and an added bath. Adhering to the clients’ budget was basic, as the architect wished to use raw materials, absolutely nothing fussy, when creating the new dwelling. Sustainability also played a essential part. As a outcome, concrete slab floors, recycled brickwork, energy-effective glass, exposed timber, fibre cement board and steel embody the property.
Located on a street corner, the family essential privacy so this modern house is oriented in direction of the rear courtyard, which consists of the gorgeous preserved jacaranda tree that has been expanding on the house for years. Authentic exterior brick walls are substantial and have been maintained even though a 2nd level was added. The angled roof plane is clad in corrugated steel and turns into a sculptural highlight of this residence. A border of pop-out clerestory windows maximize cross-ventilation, whilst interiors are secluded from the street noise and views, while garnering plentiful light flooding downwards into the core of the house.

A big pivoting, barn-red wood door greets at the street entrance and leads to the central grass yard with stepping stones. Sliding wood-frame doors open to the shared kitchen, dining area and residing space, a somewhat narrow, however flowing area with smooth polished (heated) concrete flooring. The kitchen is exciting in daring red and clean white, with rustic brick walls which wrap the complete interior. In the adjacent dining space, created-in bookshelves parallel the wood table which is adorned with a daring red chandelier resembling a huge bow–so cheery!


The living space gets double-height and with minimalist furniture, brick and concrete, is resplendent with this kind of humble layout. The plywood ceiling is trimmed with black steel supports and silver metal grating which gracefully deposits bulbs on wires as lighting pendants throughout this spot. 2 bedrooms are off of this space, as is the wonderful red-tiled bathroom. A window at the foot of the tub opens straight onto the courtyard, for fresh air and views of nature.

The living region opens upwards towards the mezzanine level, along a set of cantilevered stairs with glass railings bolted with steel. On the second degree resides the airy master suite with a function desk overlooking the residing room. Grass-green hued tiles in the bathroom are gorgeous, though even now understated.  Windows and a glazed stroll-in shower complete the spa-like feel.

A perform of historic preservation with keen innovation, the Cowshed Residence is a present day dream house any vibrant family members would undoubtedly enjoy for many years to come.

Relevant Posts Plugin for WordPress, Blogger...

None found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *