Atelier Tom Vanhee Adds Pair Of Gabled Extensions To Brick Farmhouse In Belgium

Belgian studio Atelier Tom Vanhee has added 2 offset gabled volumes onto the side of an existing brick structure near the village of Aartrijke to turn it into a modern home (+ slideshow).

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

The former farmhouse, which previously contained a home and a barn in a single brick building, is located in an agricultural area to the east of the village in West Flanders, Belgium.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

Architect Tom Vanhee’;s Brussels studio was asked to convert and extend the building to make it suitable for modern family living, while retaining the character of the historic structure.

To provide the occupants with the space they required, the architect added a pair of wooden structures that are stepped in height and intersect with the existing brick building.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

Their pitched roofs echo the form of the old farmhouse, while the wooden cladding distinguishes them as modern additions.

“Old and new collaborate together, but both remain visible,” said Vanhee. “The new volumes are finished in wood, and the old brick exterior can be felt inside when entering the house.”

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

The new volumes accommodate the entrance hall and hallways, as well as storage, utility spaces and a garage.



The original building contains the main living area, kitchen and dining room, as well as a storage room and toilet, 4 bedrooms and 2 bathrooms.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

Traces of the farmhouse’;s past remain visible in the form of buttresses that support the living room’;s double-height ceiling.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

Strips of brick mark the position of the barn’;s former walls, which were removed to make way for the extension. Light wooden floorboards are laid around these markings.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

A rotting wooden staircase was replaced with a new version that aims to be sympathetic to the style of its predecessor.


The staircase sits behind a previously external brick wall that now lines one side of a full-height hallway.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

Bedrooms on the upper storey are tucked beneath sloping ceilings that follow the pitch of the roof.

Large windows provide views of the surrounding countryside, with an internal opening in one room overlooking the lounge.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

From the open-plan living area, a sliding door provides access to a paved terrace that wraps around the corner of the house.

A pre-weathered zinc roof unites the old and new parts of the property. Chimney-shaped skylights emerge from the roof of the old building to introduce natural light into the first floor.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

A third chimney-shaped structure that rises from the roof of the garage contains the outlet for an air-source heat pump, which warms water to supply radiators and low-temperature underfloor heating.

Solar panels provide the house’;s main source of electricity.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in Belgium

Atelier Tom Vanhee has completed several conversions of brick buildings, including the refurbishment and extension of a community centre that was updated by adding contrasting modern bricks, and the transformation of an old school into another community centre featuring a white gabled extension.

Photography is by Filip Dujardin.

Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in BelgiumGround floor plan – click for larger image
Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in BelgiumFirst floor plan – click for larger image
Atelier Tom Vanhee renovates a farmhouse in BelgiumSection – click for larger image

Related story: Link Arkitektur extends Norwegian farmhouse with contemporary gabled structure

Link Arkitektur extends Norwegian farmhouse with contemporary gabled structure

Link Arkitektur has added a gabled extension to a 19th-century Norwegian farmhouse, featuring a wooden facade designed to age with the building (+ slideshow). More »

Related movie: Brick colonnade screens renovated hunting lodge by DMOA Architecten

DMOA Architecten has transformed a former hunting lodge in Belgium into a family home, retaining the 8 piers of its original brick facade as a garden feature. Larger version + story »

More Belgian houses:

Posted on Friday August 19th 2016 at 12:00 am by Alyn Griffiths. Copyright policy | Comments policy

Pin it Add to Flipboard Magazine.
Dezeen daily logo mobile

Sign up for a daily roundup
of all our stories

The best team uniforms from Rio’;s Olympic opening ceremony and a “giant flying bum” feature in this week’;s issue of

.

Our book features 45 conversations with leading figures in architecture and design from around the world.

None found.