Sacramento Modern Residence: Inspired By The Classic Eichler Charm!

Replacing an existing ranch home in Orangevale, the Sacramento Modern Residence borrows of midcentury aesthetics while embracing modern ergonomics and a smart indoor-outdoor interplay. Designed for a couple with grown kids, the open living area of the house holds the kitchen with twin islands and a dashing dining area; all of which are visually connected with the landscape outside. Designed by Klopf Architecture, the modern family residence has a sloped roof that gives the street façade a low, modest look even as the rear structure brings the outdoors inside with its wall of glass!



Street facade of the newly built residence offers complete privacy













Wood, steel and concrete shape the energy-efficient interior where passive heating and cooling techniques, LED lighting fixtures and smart insulation help cut back on the carbon footprint. The house seems to blend in with the greenery that surrounds it and the living area seamlessly flows into the yard outside. Midcentury décor and pops of red and orange accentuate the ‘classicnature of design with the bedroom wing exuding a cozier and less open vibe.

Construction materials like the high recycled content composite siding and white stucco ensure that the searing heat of Orangevale does not cause quick damage to the exterior despite the openness of the design. A home that is smart, sensible and responsive to the local climate! [Photography: Mariko Reed]




Metallic frame and wooden ceiling give the new home a more classic look


Midcentury modern decor for the stylish interior


Open interior of the home inspired by the classic Eichler design


Open plan living area with kitchen and dining


Spacious kitchen with twin islands


Concrete flooring and energy-efficient design of the Sacramento Residence


Glass walls and doors connect the living area with the landscape outside

People often ask about challenges during demolition and construction. The house project started as an option between tearing down and replacing the existing home and renovating it. The owners originally decided on a renovation, but during construction Sean van Gelder, the builder, discovered that the slab and foundation were too damaged to keep. At that point everyone shifted gears and turned the project into a new house design.



Reclaimed wood for the kitchen island


Stackable glass doors open up the bedroom completely to the scenery outside


Master bathroom at the Sacramento Modern Residence


Space-savvy master suite design filled with natural light


Sacramento Modern Residence by Klopf Architecture


Outdoor lighting elevates the visual appeal of the home


Entry to the Sacramento Modern Residence

You’;re reading Sacramento Modern Residence: Inspired by the Classic Eichler Charm!,