Studio Marco Vermeulen Adds Grass Blanket Over Rooftop Pyramids Of Dutch Island Museum

The hexagonal pyramids on the roof of this museum are now covered in a layer of grass, helping the building settle into its marshland environment in the Netherlands (+ slideshow).

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

Rotterdam firm Studio Marco Vermeulen carried out the renovation of the Biesbosch Museum – a building with multiple pitched roofs – and added a new wing for contemporary art.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

The local history museum is located on a newly formed island in the De Biesbosch National Park, a wetland area surrounded by willow forests to the south-east of Rotterdam.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

This setting prompted the architects to blanket the existing building with a layer of herbs and grasses, transforming it into a miniature landscape of hills, pathways and streams.

A small look-out point carries on from the pathway to cantilever over the edge of the roof.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

“The roof adds ecological value, creating a sculptural object that reads as land art and, at the same time, manifests itself in the surrounding landscape,” said the architects.

“A fold in the roof gives way to an adventurous mountain trail and a lookout post.”

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

Wedge-shaped windows draw natural light into the ground-level exhibition spaces, and give the roof the appearance of a flap of turf that has been pushed upwards.



A small stream extends from the museum garden through one of the glass walls and across the floor of the extension.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

Trenches dug around the museum maroon it in the centre of a new reservoir, which forms part of a wider water-management scheme across the Netherlands called Room for the River.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

Over 25 per cent of the country’;s landmass sits below sea level, making flood management a key concern. A scale model of the project will be installed on the island next spring.

“Water safety was the key reason for the development of the Biesbosch Museum Island,” explained the studio. “As part of a national water safety programme, the 4450-hectare Noordwaard polder has been turned into a water-retention area.”

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

The existing building houses a permanent exhibition about the history of the park, as well as a library, theatre and museum shop.

An organic restaurant and art exhibition spaces are located in the new wing, which is affixed to the south-west of the original museum.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

Triangular windows dot the roof, where the museum’;s offices are set alongside the Dutch Forestry Commission and the Park Board.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

The design of the building is intended to minimise energy consumption.

Heat-resistant glass and the green roof help to insulate the building throughout the year, while a biomass stove maintains the temperature on cooler days. Water is pumped through the same pipework on warm days to help cool the building.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen

Wastewater is filtered through willow beds and the purified water redirected into the adjacent wetlands. The willows can be harvested and used as kindling for the biomass stove.

Biesbosch Museum Island by Studio Marco Vermeulen The museum before renovation

It is hoped the improvement in water quality will help entice salmon and sturgeon back to the region.

“The indoor pond at the restaurant hints at the return of the sturgeon,” said the architects.

Photography is by Ronald Tilleman.


Project credits:

Architecture: Studio Marco Vermeulen
Exhibition design: Studio Joyce Langezaal
Project management: Edion Bouw en Management
Structure: Raadgevend Ingenieursburo van Nunen, W5A Structures
Building contractor: Staton Bouw
Electrics: Drabbe
Climate system: WVI
Green roof: Van Helvoirt
Installations: Overdevest Adviseurs
Fire prevention: moBius Consult
Accessibility: Zet


Biesbosch Museum Island by Studio Marco VermeulenSituation plan – click for larger image
Biesbosch Museum Island by Studio Marco VermeulenSite plan top view – click for larger image
Biesbosch Museum Island by Studio Marco VermeulenGround floor site plan – click for larger image
Biesbosch Museum Island by Studio Marco VermeulenFirst floor site plan – click for larger image
Biesbosch Museum Island by Studio Marco VermeulenSection A – click for larger image
Biesbosch Museum Island by Studio Marco VermeulenSection B – click for larger image

Related story: Henning Larsen’;s grass-roofed Moesgaard Museum photographed by Hufton + Crow

Henning Larsen's grass-roofed Moesgaard Museum photographed by Hufton + Crow

These new shots by photography duo Hufton + Crow show visitors climbing the grass-covered sloping roof of the Moesgaard Museum near Aarhus, designed by Danish firm Henning Larsen Architects (+ slideshow). More »

Related movie: UNStudio’;s curvaceous station for Arnhem

UNStudio’;s new station for Arnhem, the Netherlands opens to the public after 20 years of development. Larger version + story »

More grassy roofs:

  • French villa designed by Julien De Smedt to look like a bump in the landscapeFrench villa designed by Julien De Smedt to look like a bump in the landscape
  • Penda highlights global water crisis with meadow pathway installationPenda highlights global water crisis with meadow pathway installation
  • Faceted cedar cabin completed by Paul Bernier beside a lake in the Montreal woodlandFaceted cedar cabin completed by Paul Bernier beside a lake in the Montreal woodland
  • Vector Architects disguises mountainside community centre beneath sprawling grass roofVector Architects disguises mountainside community centre beneath sprawling grass roof
  • Verdant "cloud forests" and waterfalls proposed for new Singapore high-riseVerdant “cloud forests” and waterfalls proposed for new Singapore high-rise
  • Observation House by I/O Architects features gabion walls and a grassy viewing deckObservation House by I/O Architects features gabion walls and a grassy viewing deck
  • MVRDV completes flower-inspired office block near Shanghai Hongqiao AirportMVRDV completes flower-inspired office block near Shanghai Hongqiao Airport
  • Henning Larsen's grass-roofed Moesgaard Museum photographed by Hufton + CrowHenning Larsen’;s grass-roofed Moesgaard Museum photographed by Hufton + Crow
  • Apple's latest Silicon Valley campus could be "futuristic tech office" by HOKApple’;s latest Silicon Valley campus could be “futuristic tech office” by HOK

Posted on Friday December 4th 2015 at 12:30 pm by Jessica Mairs. Copyright policy | Comments policy

Pin it Add to Flipboard Magazine.
Dezeen daily logo mobile

Sign up for a daily roundup
of all our stories

 includes Herzog & de Meuron’;s new stadium design for Chelsea football club and the latest news from Design Miami

.    

Our new book features 45 conversations with leading figures in architecture and design from around the world.

None found.