Visitor Centre “harmoniously Inserted” Into A Canadian Forest By Smith Vigeant Architects

Timber surfaces are combined with angled mirrors to aid this visitor centre by Smith Vigeant Architects to fit in with its setting in Canada’;s Mont-Tremblant Nationwide Park (+ slideshow).

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

The Mont-Tremblant National Park Discovery Centre is found in the province of Québec and was made by Montreal firm Smith Vigeant Architects for an organisation named Sépaq that manages the region’;s parks and the tourism amenities.



The developing is meant as a place for visitors to discover about the nature and culture of the park and is located on the edge of the forest on the eastern shore of Lake Monroe.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

To help the building merge with its surroundings, the architects utilised timber cladding across the facades and an angular roof that tasks over the entrance and folds down to meet a wooden deck.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

“Provided its pristine spot in the heart of nature, the use of wood as the primary materials facilitated the harmonious insertion of the creating into the unspoiled setting,” stated the architects in a statement.

“To obtain this, a broad assortment of wood species were utilised on each the exterior and interior, reinterpreting the site’;s richness in textures and colours, even though offering the building sturdiness and resistance.”

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

In addition to the various wooden textures, mirrored panels flank 3 sides of one big window, reflecting views of the forest to aid the constructing blend in with the trees.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

A concrete ramp ascends from either side of the discovery centre to the timber deck that separates the primary developing from an auditorium filled with wooden benches embedded in a sloping bank of earth.

Gauzy screens decrease the quantity of organic light that enters the auditorium, enabling visitors to view presentations projected onto a screen at the back of the stage whilst even now allowing a sight of the forest and the lake past.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant


Within the main developing, the use of wood continues across the furnishings, walls and ceilings. These ceiling surfaces also lengthen past the facade, forming a canopy that gives some shelter around the building’;s perimeter.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

The reception incorporates a central fireplace and leather sofas to inspire guests to devote more time in the creating.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

The topological and climatic qualities of the web site dictated the structure’;s position and design and style, which was developed to optimise its ecological overall performance.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

A skylight and the place of the glazed curtain wall guarantee that sunlight is in a position to warm the main spaces for the duration of winter, whilst awesome air is drawn in from the lake for the duration of summertime through openings at the base of a single of the walls and allowed to circulate ahead of getting discharged via the skylight.

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith Vigeant

Photography is by Stéphane Brugger.


Undertaking credits:

Architects/designers: Smith Vigeant architectes
Architect in charge: Daniel Smith
Style Crew: Daniel Smith, Anik Malderis, Julien Gouin-Charbonneau, Karine Renaud, Cindy Neveu, Stéphan Vigeant
Engineers: CLA Authorities-Conseils, Martin Roy et Associés
Landscape architects: VLAN
Contractor: CRT Construction Inc.
Lighting layout: Smith Vigeant architects, Martin Roy et Associés, EDP inc

Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith VigeantSite plan – click for more substantial image
Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith VigeantFloor plan – click for larger picture
Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith VigeantSection one – click for more substantial picture
Mont-Tremblant Discovery Centre by Smith VigeantSection 2 – click for bigger picture

None found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *