Brick Workplace By Wil-Ma And Wastiau Is Raised On Angled Stilts To Shield It From Flooding

Belgian studios Wil-Ma and Wastiau have collaborated on the design of an office building in Westerlo, close to Antwerp, which seems to be like a home raised on angled stilts (+ slideshow).

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

Workplace Nete houses the administrative offices of a window producer on a riverside plot next to the company’;s workshop, so Wil-Ma and Wastiau raised it on stilts to safeguard it from flooding, and give it a lighter physical appearance.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

“Simply because of the office’;s place between a residential cluster and a protected natural landscape, raising the constructing over the ground was also a fantastic way to soften its presence in the surroundings,” Wil-Ma advised Dezeen.



Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

The stilts have been angled as a subtle reference to the irregularity of the surrounding trees and meandering Grote Nete river, and dark coloured bricks have been utilized to make the office look much more like contemporary houses in the instant spot.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

“We attempted to cushion the impact through architecture,” mentioned the architects. “The workplace is meant to resemble a residence. Employing brick as the outer skin was one particular way we have been able to develop this impression.”

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

At the back, by the river, the upper and reduce storeys diverge at opposite angles, which generates a covered terrace on the ground floor and an open-air terrace on the initial floor. An overhang at the front also generates a covered location for automobiles and the entrance.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

“At some point throughout the style method, we were so impressed with the dynamic elegance of the Grote Nete river and its normal surroundings that this irrational pondering took hold. The constructing just desired to look outward, so we designed accordingly,” mentioned the architects. “Whatever it appears like, it seems alive.”

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

The steel-framed constructing has an open-prepare office and WC on the ground floor, and 2 offices on the initial floor, with a WC, showers and a dressing space for staff in between them. Polished concrete flooring has been utilised throughout.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

Photography is by Stijn Bollaert.


Here is some a lot more info from Wil-Ma:


Workplace Nete, Westerlo, Belgium

A tiny office constructing on the banks of a river in rural Belgium, situated between a residential cluster and a protected natural landscape.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

The creating attempts to develop and unfold into its all-natural surroundings, and in undertaking so, transitions from residential street to office developing to normal landscape.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

The steel construction allows the constructing to float over the landscape, resulting in a subtle, but confident, presence amid its surroundings.

Office Nete by Architectenbureau Wil-Ma

Floor area: 215 square metres
Place: Westerlo, Belgium
Collaborators: Wil-Ma, layout architect (W Allen Zimmerman and Marie Wastiau) Wastiau & Co, advising architect (Guy Wastiau)

Office Nete by Architectenbureau Wil-MaSite plan – click for greater picture
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaFirst floor – click for greater image
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaSecond floor – click for more substantial image
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaLong section – click for greater picture
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaCross sections – click for more substantial image
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaEast elevation – click for bigger picture
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaNorth elevation – click for bigger image
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaWest elevation – click for greater picture
Office Nete by Architectenbureau Wil-MaSouth elevation – click for more substantial picture

None found.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *