The Bernal Heights Residence By SB Architects

SB Architects developed this residence in the Bernal Heights community of San Francisco.

bh_140914_01 bh_140914_02 bh_140914_03 bh_140914_05 bh_140914_06 bh_140914_07 bh_140914_08 bh_140914_09

Undertaking description

This urban infill web site in San Francisco presented a distinctive opportunity to create a new, free of charge-standing residence, while maintaining the site’s current structure as a separate residential unit. The site initially housed a single construction – a 1-story, one-bedroom property above a 2-auto garage, constructed in 1931 and totaling only 550 square feet of residing area. Considering that the original framework was built at the rear of the 2,000-square-foot corner lot, and zoning permitted for 2 units on the internet site, a new property could be developed at the front of the great deal, capitalizing upon views and a much more prominent street handle.

The aim for this undertaking was to seize the distinctive zoning chance to build a new residence on this desirable, but never ever-produced, corner website in a dense San Francisco neighborhood. The design and style idea was driven by the micro-attributes of the website and the need to produce a modern design and style expression that was rooted in Northern California architectural and sustainable ideals. The simple envelope was shaped in large element by the neighborhood arranging code, which dictated elements such as bay windows, notched side yards and inset entries to produce motion and shadow along the streetscape. While the style is rooted in the regional vernacular and code inside this classic San Francisco neighborhood, the interpretation is distinctly clean and modern day.

The naturally sloping site inspired the notion of a focal stair core wrapped by personal regions and topped by a dramatic skylight, bathing the interiors in all-natural light and forming a direct website link among by means of the private spaces on the entry degree and the upper-degree public spaces. The central stair core also generates a sturdy vertical wall on the exterior, resulting in a composition really different than the standard horizontal layering of living spaces. The corner spot and internal organization of room created an exterior expression that broke free of horizontal restraints to create a blend of horizontal and vertical lines, punctuated by a strong cantilevered roof.

Locating the principal residing spaces on the best floor afforded dramatic views of the San Francisco skyline and garnered abundant organic light, substantially decreasing electrical power use. Windows on all facets of the constructing, unusual in this urban setting, provide an abundance of all-natural light in the interior spaces. Generating use of extensive expertise in hospitality layout, the layout group designed a resort-primarily based living expertise inside this one,750-square-foot customized residence, with open, flowing spaces, clean, large-finish finishes and rich woods. A rainscreen technique supports Ipe banding on the exterior façade, even though walnut flooring and cabinets combine with cedar cladding on interior ceilings and exterior soffits to deliver warmth to the interiors.

Developed with a cautious eye towards sustainability, this house is Tier 2 Energy Star certified, creating it in excess of 35% much more effective than California Title 24 demands. A 95% efficient fuel boiler supplies domestic scorching water and hydronic heating, and a 2.5-kilowatt photovotaic method with net metering gives solar vitality, although power star appliances and water effective plumbing fixtures all through make certain an effective use of assets.

Design and style: SB Architects

Photography by Bruce Damonte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *